در مراسم رونمایی کتابِ «تجزیه و تحلیل منابع انسانی با استفاده از هوش مصنوعی» عنوان شد

هوش مصنوعی می‌تواند با روش غربالگری حجم وسیعی از داده‌ها را بیش از توان هر انسانی مدیریت کند

۲۱ اسفند ۱۴۰۲ | ۰۹:۰۳ کد : ۶۹۵۴۴ تاپ خبر فرهنگی
تعداد بازدید:۲۲۷
مدیر کل دفتر توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت نیرو، با بیان این‌که هوش مصنوعی روشی را برای غربال کردن حجم وسیعی از داده‌ها ارائه می‌کند که بسیار بیش از آنچیزی است که هر انسانی می‌تواند مدیریت کند، گفت: که این برای کشف بینش‌ها، پیش‌بینی روندها و تصمیم‌گیری مبتنی بر داده‌ها کمک بسیار موثری است.
هوش مصنوعی می‌تواند با روش غربالگری حجم وسیعی از داده‌ها را  بیش از توان هر انسانی مدیریت کند

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، دکتر مرتضی بخشایش، مدیر کل دفتر توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت نیرو، در مراسم رونمایی از کتابِ «تجزیه و تحلیل منابع انسانی با استفاده از هوش مصنوعی»، با حضور متخصصان و مدیران منابع انسانی کشور، اعضای هیأت علمی دانشگاه و دانشجویان علاقه‌مند با اشاره به تجارب خود به‌عنوان مدیر منابع انسانی در صنعت آب و برق اظهار کرد: یادگیری ماشینی باید وارد حوزه منابع انسانی می‌شد، زیرمجموعه‌ای از هوش مصنوعی که پتانسیل ایجاد انقلابی در نحوه برخورد ما با چالش‌های کلیدی منابع انسانی در حوزه آموزش را دارد. 

مدیر کل دفتر توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت نیرو، خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی و در هسته خود، ML شامل استفاده از الگوریتم‌ها و مدل‌های آماری است و رایانه‌ها را قادر می‌کند وظایف را بدون دستورالعمل‌های صریح و به‌جای تکیه بر الگوها و استنتاج انجام دهند.

وی، با بیان این‌که این ظرفیت برای تشخیص الگو و تجزیه و تحلیل پیش‌بینی‌کننده دقیقاً به همین دلیل است که ML برای منابع انسانی بسیار مرتبط و ارزشمند است، در ادامه خاطرنشان کرد: از این‌رو، هوش مصنوعی روشی را برای غربال کردن حجم وسیعی از داده‌ها ارائه می‌کند - بسیار بیشتر از آنچه که هر انسانی می‌تواند مدیریت کند – که برای کشف بینش‌ها، پیش‌بینی روندها و تصمیم‌گیری مبتنی بر داده‌ها کمک فراوانی می‌کند.

به گفته بخشایش، ترجمه روان و قابل فهم کتاب در کاربست آن توسط مدیران منابع انسانی بسیار موثر است.

حکمرانی هوشمند از ضرورت‌های کلیدی کشور است که هوش مصنوعی به آن کمک بسیاری می‌کند

در ادامه مراسم، دکتر ابراهیم شیخ، عضو هیأت علمی سازمان مدیریت صنعتی، با بیان این‌که در سراسر کتاب، آشتی منابع انسانی و حوزه هوش مصنوعی با مثال‌های ساده و جذاب معرفی شده است، در ادامه افزود: حکمرانی هوشمند از ضرورت‌های کلیدی کشور در شرایط کنونی است و هوش مصنوعی به آن کمک بسیاری می‌کند.

رئیس سابق هیأت مدیره شرکت کشتی‌سازی خلیج‌فارس گفت: استفاده از داده‌های برچسب‌گذاری شده برای آموزش الگوریتم‌هایی برای طبقه‌بندی داده‌ها یا پیش‌بینی نتایج، مانند شناسایی داوطلبان بالقوه یا پیش‌بینی جابه‌جایی کارکنان به کار می‌رود.

وی، روش کاوش الگوهای داده بدون برچسب‌های از پیش تعریف‌شده، را برای کشف خوشه‌های طبیعی در داده‌های کارکنان، مانند گروه‌بندی کارکنان بر اساس سطوح تعامل یا مجموعه مهارت ضروری دانست و گفت: این روش تکنیک‌هایی که به رایانه‌ها اجازه می‌دهد تا زبان انسان را بفهمند و تفسیر کنند، از این‌رو برای تجزیه و تحلیل نظرسنجی‌ها، بازخوردها و ارتباطات کارکنان برای بینش در مورد احساسات، تعامل و فرهنگ به کار می‌رود. 

این عضو هیأت علمی سازمان مدیریت صنعتی، ادامه داد: استفاده از داده‌های تاریخی و الگوریتم‌های ML برای پیش‌بینی نتایج آینده، به منابع انسانی برای پیش‌بینی نیازهای استخدام، شناسایی نامزدهای بالقوه رهبری، یا پیش‌بینی تأثیر سیاست‌های منابع انسانی بر رضایت کارکنان بسیار موثر است.

دکتر شیخ گفت: ادغام هوش مصنوعی در منابع انسانی نشان‌دهنده تغییر به سمت شیوه‌های منابع انسانی مبتنی بر داده، شخصی‌سازی شده و کارآمدتر است. با این حال، این تحول همچنین نیازمند یک رویکرد متعادل است که پیامدهای اخلاقی، اهمیت نظارت انسانی و توسعه مداوم فن‌آوری‌های هوش مصنوعی برای حمایت از نیازهای پویا نیروی کار را در نظر می‌گیرد.

وی، ادامه داد: همانطور که فن‌آوری‌های هوش مصنوعی تکامل می‌یابند، کاربردهای آن‌ها در منابع انسانی نیز پیشرفت می‌کند و نویدبخش کارآیی، بینش و فرصت‌های حتی بیشتر برای افزایش تجربه کارمندان است .

کتابِ «تجزیه و تحلیل منابع انسانی با استفاده از هوش مصنوعی» سرشار از بینش‌های نظری و عملی است

دکتر علی داوری، دانشیار دانشگاه تهران، هم در خصوص اهمیت این کتاب کلیدی در حوزه منابع انسانی اظهار کرد: این کتاب سرشار از بینش‌های نظری و عملی است و به خوانندگان مسیر روشنی برای استفاده از یادگیری ماشین و هوش مصنوعی در شیوه‌های منابع انسانی ارائه می‌دهد.

معاون توسعه مدیریت و منابع پژوهشگاه میراث فرهنگی، افزود: هر فصل در بخش کاربردهای عملی به یک عملکرد منابع انسانی خاص، مانند استخدام، مشارکت کارکنان، مدیریت عملکرد، و استراتژی‌های حفظ اختصاص داده شده است  که آن را نه تنها به‌عنوان کتاب عمل، بلکه کتاب درسی ضروری برای رشته‌های منابع انسانی تبدیل می‌کند.

معاون اسبق اداری و مالی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران، تصریح کرد: مطالعات موردی در دنیای واقعی از شرکت‌هایی که با موفقیت ML را در عملیات منابع انسانی خود ادغام کرده‌اند، بسیار روشنگر است و چالش‌های پیش روی آن‌ها، راه‌حل‌هایی که اجرا کرده‌اند و نتایج تلاش‌های‌شان را برجسته می‌کنند.

وی، یادآور شد: این کتاب نه تنها برای انتقال دانش بلکه برای الهام بخشیدن به عمل طراحی شده است و خوانندگان نه تنها مفاهیم کلیدی و کاربردهای ML در منابع انسانی را درک خواهند کرد، بلکه به ابزارها و اعتماد به نفس برای شروع پروژه‌های ML خود مجهز می‌شوند و تحول مبتنی بر داده‌ها را در سازمان‌هایشان ایجاد می‌کنند.

این کتاب گواهی بر جامعه پر جنب و جوشی است که ما همه بخشی از آن هستیم

در ادامه مراسم، دکتر احسان چیت‌ساز، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، گفت: این کتاب گواهی بر جامعه پر جنب و جوشی است که ما همه بخشی از آن هستیم جامعه‌ای که به‌طور مداوم به‌دنبال نوآوری، بهبود و الهام بخشیدن به آینده منابع انسانی از طریق فن‌آوری و بینش‌های مبتنی بر داده است.

مدیر کل فن‌آوری و نوآوری دانشگاه تهران، ادامه داد: اشتیاق من با تقاطع منابع انسانی و یادگیری ماشین از روزهای اولیه کارم آغاز شد. مانند بسیاری از شما، من هم در پیچ و خم پیچیده عملیات منابع انسانی، از جذب و حفظ استعداد گرفته تا مشارکت کارکنان و ارزیابی عملکرد، چالش‌های زیادی را تجربه کرده‌ام.

وی، تصریح کرد: در هر مرحله از راه، با محدودیت‌های روش‌های سنتی و پتانسیل‌های اغلب استفاده نشده در داده‌های‌مان مواجه می‌شدم. این درک نقطه عطفی بود که مرا به کاوش عمیق‌تر در یادگیری ماشین سوق داد.

چیت‌ساز، خاطرنشان کرد: زمینه‌ای که در آن زمان به همان اندازه دلهره‌آور و جذاب به‌نظر می‌رسید. هر چه بیشتر یاد گرفتم، بیشتر به قدرت دگرگون‌کننده آن متقاعد شدم. من آینده‌ای را تصور می‌کردم که در آن منابع انسانی فقط یک عملکرد پشتیبانی نیست، بلکه یک نیروگاه استراتژیک است که با بینش‌های حاصل از یادگیری ماشین قادر به اتخاذ تصمیم‌های آگاهانه‌تر، منصفانه‌تر و تاثیرگذارتر است.

وی، افزود: این دیدگاه به انگیزه من تبدیل شد و مرا وادار کرد تا پیچیدگی‌های هوش مصنوعی را برای متخصصان منابع انسانی کاهش دهم و شکاف بین دو دنیای به ظاهر متفاوت را پر کنم.

معاون توسعه مدیریت و منابع سابق بنیاد ملی نخبگان، با بیان این‌که اهمیت این ادغام قابل اغراق نیست، افزود: در عصری که سرعت تغییرات بی‌امان است و رقابت برای استعدادها شدیدتر از همیشه است، توانایی استفاده از داده‌ها و تجزیه و تحلیل‌ها به سنگ بنای مدیریت استراتژیک منابع انسانی تبدیل می‌شود و محصولاتی که در حوزه منابع انسانی مبتنی بر هوش منصوعی می‌توان توسعه داد بسیار متنوع و متکثر است.

مدیر کل اسبق برنامه، بودجه و تحول سازمانی دانشگاه تهران، افزود: شاید یکی از مهیج‌ترین کاربردهای هوش مصنوعی در منابع انسانی در حوزه ارزیابی شایستگی، مدیریت عملکرد و مشارکت کارکنان باشد.

وی، ادامه داد: با تجزیه و تحلیل نظرسنجی‌های تعامل، بازخوردها و حتی الگوهای رسانه‌های اجتماعی، الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند محرک‌ها و موانع تعامل را شناسایی کنند و بینش‌های مورد نیاز برای توسعه استراتژی‌های هدفمند برای افزایش رضایت و بهره‌وری در محل کار را در اختیار منابع انسانی قرار دهند.

معاون اسبق توسعه پارک فن‌آوری اطلاعات گفت: فرآیندهای استخدام مبتنی بر هوش مصنوعی می‌تواند زمان و منابع صرف شده برای غربالگری متقاضیان را به‌طور قابل توجهی کاهش دهد، در حالی‌که به طور همزمان تنوع و کیفیت استخدام‌ها را هم افزایش می‌دهد.

چیت‌ساز، افزود: از طریق پردازش زبان طبیعی، متخصصان منابع انسانی می‌توانند شرح شغل و ارتباطات نامزدها را برای سوگیری ناخودآگاه تجزیه و تحلیل کنند و شیوه‌های استخدام منصفانه‌تر و فراگیرتر را ترویج کنند.

وی، گفت: ادغام منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی نویددهنده عصر جدیدی از کارآیی، انصاف و بینش استراتژیک است. با استفاده از قدرت هوش مصنوعی، منابع انسانی نه تنها می‌تواند چالش‌های فعلی خود را به طور مؤثرتر حل کند، بلکه می‌تواند روندهای آینده را نیز پیش‌بینی کند، و سازمان‌ها را برای پیشرفت در یک چشم‌انداز رقابتی فزآینده قرار دهد .

چشم‌انداز منابع انسانی دائماً در حال تحول است و با مجموعه‌ای از چالش‌ها مشخص می‌شود

دکتر عباس غفاری، معاون منابع انسانی یکی از شرکت‌های صنایع غذایی، با اشاره به اهمیت تجزیه و تحلیل منابع انسانی اظهار کرد: برای من سعادتی است که در دانشگاه تهران و در جمع مدیران و کارشناسان منابع انسانی هستم.

وی، با بیان این‌که چشم‌انداز منابع انسانی دائماً در حال تحول است و با مجموعه‌ای از چالش‌ها مشخص می‌شود که توجه و نوآوری مداوم ما را می‌طلبد، خاطرنشان کرد: در این میان، اکتساب استعداد به‌عنوان یک کار بزرگ است که نه تنها به شناسایی مهارت‌ها، بلکه به آینده‌نگری برای پیش‌بینی تناسب بالقوه و فرهنگی در یک سازمان نیاز دارد.

غفاری، با بیان این‌که چالش حفظ کارکنان بسیار حائز اهمیت است، در ادامه تصریح کرد: ایجاد محیطی که نه تنها استعدادها را پرورش می‌دهد، بلکه وفاداری و تعهد طولانی مدت را نیز ارتقا می‌دهد.

معاون سابق منابع انسانی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، در ادامه اظهار کرد: ارزیابی عملکرد هم‌چنان یک تلاش پیچیده است، چون ما در تلاش برای اندازه‌گیری مشارکت‌ها به‌طور عینی و تقویت رشد هستیم، سپس درگیری کارکنان وجود دارد، یک عامل تعیین‌کننده حیاتی برای سلامت سازمانی، در عین حال یکی از موارد تعیین کمیت و بهبود آن بسیار دشوار است.

وی، با اشاره به تجارب خود در زمینه استفاده از داده و هوش مصنوعی در کسب و کارهای مدیریت زنجیره ارزش گفت: جایگاه خالی چنین کتابی در حوزه منابع انسانی به‌شدت احساس می‌شد.

معاون سابق منابع انسانی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، خاطرنشان کرد: بخش بسیار جذاب کتاب برای من کاربست فلسفه ژاپنی ایکیگای در توسعه فردی داده بنیاد است و این کتاب حوزه هوش مصنوعی به‌خصوص یادگیری ماشین را با حوزه منابع انسانی آشتی داده است.

در پایان مراسم با حضور دکتر عباس غفاری، دکتر مرتضی بخشایش و مدیر انتشارات جهاد دانشگاهی از کتاب رونمایی شد. این کتاب از امروز در آدرس https://www.16book.ir/Shop/BookDetail/18577/ برای همه دانشجویان، پژوهشگران و متخصصان منابع انسانی قابل تهیه است.

آخرین ویرایش۲۱ اسفند ۱۴۰۲