دهقانی در مراسم دیدار رئیسی با پژوهشگران و مدیران این نهاد اعلام کرد

آمادگی جهاد دانشگاهی برای پذیرش مأموریت‌های کلان ملی به‌همراه ارائه پنج پیشنهاد اجرایی

۰۸ مرداد ۱۴۰۱ | ۰۸:۵۶ کد : ۴۶۹۳۰ اخبار عمومی
تعداد بازدید:۳۴۲
دکتر دهقانی فیروزآبادی بابیان این‌که این نهاد با قابلیت‌هایش می‌تواند عهده‌دار چندین مأموریت کلان ملی...
آمادگی جهاد دانشگاهی برای پذیرش مأموریت‌های کلان ملی به‌همراه ارائه پنج پیشنهاد اجرایی

دکتر دهقانی فیروزآبادی بابیان این‌که این نهاد با قابلیت‌هایش می‌تواند عهده‌دار چندین مأموریت کلان ملی برای حل مسائل بزرگ کشور شود، گفت: امروز کشور نیاز دارد تا نهادی عمومی مانند جهاد دانشگاهی، متولی حوزه نوآوری به معنای خاص کلمه با پذیرش کارهای بزرگ و تقسیم‌کار ملی بین ظرفیت‌های دانش‌بنیان باشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، دکتر «روح‌الله دهقانی فیروزآبادی» رئیس جهاد دانشگاهی در آستانه چهل و دومین سالگرد تشکیل این نهاد، پیش از سخنان رئیس‌جمهور در مراسم دیدار با پژوهشگران و مدیران جهاددانشگاهی  ظهر چهارشنبه 5 مردادماه در پژوهشگاه رویان گفت: رویان به‌عنوان یکی از پژوهشگاه‌های موفق جهاد دانشگاهی، نمونه‌ای از چندین مجموعه دیگر در حوزه‌های صنعت، کشاورزی و امنیت غذایی، فرهنگ و حوزه‌های اجتماعی در این نهاد است

وی ادامه داد: در سال ۸۶ رهبر معظم انقلاب به فرموده خودشان برای قدردانی از حرکت‌های علمی عظیم و وسیع کشور از این موسسه بازدید کردند و فرمودند: موسسه رویان یک موسسه موفق و یک نمونه کامل و چشمگیر از آن چیزی بود و هست که انسان آرزویش را دارد، افتخار جهاد دانشگاهی است.

دکتر دهقانی فیروزآبادی با اشاره به این‌که جهاد دانشگاهی توانسته است با نگاه ایدئولوژیک جهادی، در نحوه کار، مدیریت و پیگیری، زاینده چنین مجموعه‌های موفقی باشد، افزود: با این‌وجود بسیاری از این مجموعه‌ها کمتر شناخته شدند، اما با دل‌وجان در خدمت انقلاب و نظام‌اند و آرزو دارند امروز بتوانند به‌عنوان یک بازوی تأثیرگذار در خدمت اهداف عالی دولت جمهوری اسلامی باشد.

مجموعه‌هایی چون رویان نتیجه تجربه سیستمی قابل تکثیر جهاد دانشگاهی



وی با بیان این‌که جهاد مولد چنین مجموعه‌های موفقی بوده و هم‌چنان می‌تواند باشد، خاطرنشان کرد: از همه مهم‌تر این است که تجربه سیستمی جهاد دانشگاهی در ایجاد چنین مجموعه‌های پیشرویی، امروز قابل تکثیر و تسری به تمام مجموعه‌هاست.

رئیس جهاد دانشگاهی با بیان این‌که این نهاد به‌عنوان یک‌نهاد انقلابی با ماهیت حرکت جهادی در بستر علم و فرهنگ یعنی دانشگاه در طی 42 سال گذشته، تجربه‌ها، فراز و نشیب‌ها و خدمات بسیار مؤثری در آموزش و پرورش در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی، صنعت، پزشکی و سلامت و کشاورزی و امنیت غذایی داشته است، در ادامه افزود: جریان مستمری که رهبر معظم انقلاب بارها فرمودند به آن ارادت دارم و به آن محبت می‌ورزم همان اصل جریان جهاد دانشگاهی است که بر مبنای جهاد در راه خدا برای برداشتن بارهای بزرگ و رفع موانع در حوزه‌های مختلف در مقابل دشمنان این مرز و بوم بوده است.

وی با اشاره به این‌که دستآوردهایی در حوزه پیمایش‌های اجتماعی و انسانی، تجهیزات و سامانه‌های عظیم صنعتی، پیشرفت‌ها و کاربردهای خدمات حوزه پزشکی، سلامت و امنیت غذایی و کشاورزی که در نمایشگاه جانبی این مراسم به نمایش درآمد گوشه‌ای از توان و قابلیت و از همه مهم‌تر تجربه سیستمی انجام و مدیریت مأموریت‌های بزرگ واقعی جهاد دانشگاهی است، در ادامه گفت: جهاد دانشگاهی با 4 شاخصه ممتاز که در ادامه اشاره می‌شود یک فرصت ملی واقعی برای کشور و انقلاب است.

«تجربه سازمانی و موفقیت‌های عملیاتی و کاربردی از زمان دفاع مقدس تاکنون» از شاخص‌های ممتاز جهاد دانشگاهی

 دکتر دهقانی فیروزآبادی در تشریح این 4 شاخصه ممتاز  جهاد دانشگاهی به «تجربه سازمانی و موفقیت‌های عملیاتی و کاربردی از زمان دفاع مقدس تاکنون»؛ «فرهنگ کاری جهادی و باهمت نخبگانی از جنس نخبگان متعهد و دغدغه‌مند و دلسوز کشور با مشخصه‌های مجاهدت خستگی‌ناپذیر و دشمن‌ستیزی در مسیر آرمان‌ها و ارزش‌ها باوجود امکانات بسیار محدود و در مقایسه با بسیاری از سازمان‌ها»، «شبکه کشوری خوشنام و مورد توجه ویژه رهبر انقلاب و دلسوزان نظام بودن در همه دوران‌ها» و «ظرفیت‌های قانونی و ساختاری به‌عنوان یک نهاد عمومی در حوزه علم، فناوری و نوآوری» اشاره کرد و افزود:  بر اساس تجربه نهادهای مولود انقلاب در کشور جهاد دانشگاهی در زمینه‌های علم و فناوری یکی از قابل‌ترین و پرظرفیت‌ترین سرمایه‌های انقلاب است.
 

آمادگی جهاد دانشگاهی برای پذیرش مسئولیت‌ها و مأموریت‌های کلان ملی


رئیس جهاد دانشگاهی با بیان این‌که امروز که دولت عزم جدی در جهاد اقتصادی، اصلاح ساختارهای مالی و بودجه، توسعه اشتغال و امیدآفرینی با گفتمان انقلاب اسلامی دارد، جهاد دانشگاهی نیز خود را به‌صورت کامل و تام یکی از خدمتگزاران و وظیفه‌مندان عرصه خدمت به مردم و دولت می‌داند، خاطرنشان کرد: در این مسیر آماده پذیرش مسئولیت‌ها و مأموریت‌های بزرگ ملی متناسب با توانمندی‌ها و قابلیت‌های خود در هر حوزه است.

وی با بیان این‌که امروز یکی از بزرگ‌ترین میدان‌های مبارزه با دشمن، جبهه حفظ و حمایت از نخبگان کشور است، افزود: استعدادها، ظرفیت‌ها، هسته‌ها، مجموعه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان از بزرگ‌ترین سرمایه‌های کشور هستند که جهاد دانشگاهی بزرگ‌ترین وظیفه جهادی خود را حفظ این سرمایه ملی می‌داند. عموم نخبگان کشور وقتی به احساس معنایت، مفید بودن و تأثیرگذار بودن می‌رسند، پر امید و هیجان تلاش می‌کنند که احساس کنند در حل مسائل بزرگش و برداشتن باری از بارهای کشور سهم و شرکت دارند.

جهاد دانشگاهی می‌تواند متولی حوزه نوآوری به معنای خاص کلمه باشد


دکتر دهقانی فیروزآبادی با تأکید بر این‌که جهاد دانشگاهی با قابلیت‌هایش می‌تواند عهده‌دار چند مأموریت کلان ملی برای حل مسائل بزرگ کشور شود و به‌عنوان محور با استفاده از شبکه و ظرفیت همه این مجموعه‌ها، نخبگان و شرکت‌ها، مأموریت‌های بزرگ را به انجام برساند، گفت: جریان حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه فناوری در بستر معاونت علمی و فناوری با سایر مجموعه‌ها توفیقات ارزشمندی داشته است، اما امروز کشور نیاز دارد نهادی عمومی مانند جهاد دانشگاهی متولی حوزه نوآوری به‌معنای خاص کلمه پذیرش کارهای بزرگ و تقسیم‌کار ملی بین ظرفیت‌های دانش‌بنیان ایجاد شده باشد.

 رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به این‌که امروز روز بهره‌برداری از ظرفیت‌های بی‌نظیری است که در این سال‌ها به برکت انقلاب اسلامی در این حوزه‌ها شکل ‌گرفته است، تصریح کرد: جهاد دانشگاهی با داشتن تجربه اجرا و عملیات در عرصه کار واقعی صنعت و خدمات ازیک‌طرف و تجربه تولید فناوری متعادل با شرکت‌ها و مجموعه‌های فناوری از سوی دیگر می‌تواند آن حلقه میانی اصلی باشد تا زنجیره‌ی تولید ارزش را کامل کند.

ارائه پیشنهاد ایجاد مرکز نوآوری در3 حوزه سلول‌درمانی، ژن‌درمانی و مهندسی بافت در جهاد دانشگاهی   


وی با بیان این‌که در مسیر تحقق این هدف بزرگ با توجه به توانمندی‌های شبکه جهاد دانشگاهی می‌توان پیشنهاداتی مطرح کرد، افزود: ایجاد مرکز نوآوری و تولید محصولات پیشرفته پزشکی در3 حوزه سلول‌درمانی، ژن‌درمانی و مهندسی بافت به‌عنوان زیرساخت تولید برای همه شرکت‌های دانش‌بنیان کشور در این حوزه‌ها، ایجاد شبکه و برنامه ملی پیشگیری و کنترل سرطان با استفاده از همه ظرفیت‌های کشور و بهره‌مندی جهاد از منابع صرفه‌جویی و کاهش هزینه‌های درمان شهروندان نمونه‌ای از این پیشنهاد‌هاست.

رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه پیشنهادهای خود در این زمینه به ایجاد شبکه ملی ساخت، تجهیز و تولید آب‌شیرین‌کن‌ها و تجهیزات انتقال آب برای استفاده شرب، کشاورزی و صنعتی و تفویض مأموریت احیای چاه‌های مرده و ازدیاد برداشت به‌روش‌های پیشرفته با مدل سهیم شدن جهاد در بخشی از درآمدهای حاصل از فروش در صورت موفقیت اشاره کرد و افزود: هم‌چنین مأموریت ملی برای توسعه توانمندسازی و رشد مشاغل خرد و خانگی به‌عنوان یک ظرفیت عظیم ملی می‌تواند به جهاد دانشگاهی تفویض شود، چون با وجود سهم بیش از ۱۲ درصدی کشورهای دنیا در این حوزه متأسفانه در ایران این حوزه کمتر از ۳ درصد سهم دارد. هم‌چنین این نهاد آمادگی دارد هر مأموریت ملی دیگری که دولت محترم با توجه به سند توانمندی‌های ملی جهاد که در نخستین فرصت تقدیم خواهد شد عهده‌دار شود.

پنج پیشنهاد اجرایی دیگر دکتر دهقانی به رئیس‌جمهور

دکتر دهقانی فیروزآبادی چند پیشنهاد اجرایی که می‌تواند کارآمدی شبکه جهاد دانشگاهی را افزایش دهد به رئیس‌جمهور تقدیم کرد و گفت: درصورتی‌که به‌نحوی تمام خریدها و خدمات خارجی ملزم به این باشند که خرید یا به‌کارگیری خدمات خارجی صرفاً با پیوست انتقال تکنولوژی انجام گیرد اتفاقات بسیار مبارک در توسعه کشور و کم شدن وابستگی‌های کشور خواهد افتاد. در این زمینه پیشنهاد می‌شود مسئولیت انتقال تکنولوژی در خریدهای خارجی بزرگ حداقل در برخی حوزه‌های تخصصی به جهاد دانشگاهی الزام شود .

وی با بیان این‌که جهاد دانشگاهی به‌عنوان یک محیط پویا و بالنده تخصصی می‌تواند یک تجربه‌ی امیدآفرین و مؤثر در تربیت نیروی انسانی برای فرصت‌های مطالعاتی دانشجویان، اساتید و دوره‌های خدمت سربازی نخبگان باشد، ادامه داد: بسیاری از کسانی که چنین تجربه‌ای را در جهاد دانشگاهی داشتن در کشور ماندگار و مؤثر شدند. از طرفی پویایی جهاد به جذب نیروهای جوان، کسب تجربه و خروج از این نهاد است، همان‌طور که بارها مورد تائید رهبر انقلاب بوده است، جهاد دانشگاهی باید بتوانند بستری سیال و جوان برای تربیت دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی باشد.



انتقاد دهقانی از وجود برخی قوانین مشکل‌ساز برای نهاد عمومی غیردولتی

رئیس جهاد دانشگاهی با انتقاد از این‌که متأسفانه برخی قوانین که در خصوص نهاد عمومی غیردولتی به‌صورت یکجا و بدون ملاحظه شرایط تغییر و تعبیر می‌شود مشکلات جدی در این مسیر ایجاد کرده است، گفت: جهاد دانشگاهی باید بتواند سیال و روان و فارغ از قالب‌های استخدامی محدود دولتی از ظرفیت جوانان کشور استفاده کند، از این‌رو خواهشمند است تمهیدات لازم برای این موضوع در نظر گرفته شود.

وی با بیان این‌که عضویت جهاد دانشگاهی در شورا و مجامع علمی کشور که در حوزه‌ها فن‌آوری و نوآوری تصمیم سازند قطعاً می‌تواند تأثیرگذار و منشأ اثرات خوب باشد، در ادامه افزود: با توجه به شبکه ظرفیت‌های استانی جهاد دانشگاهی، این نهاد می‌تواند در سفرهای استانی بسته به صلاح‌دید، برخی بارهای روی زمین‌مانده مانند مباحث درمان، احیای صنایع و کارخانه‌های نیمه‌تعطیل، مسائل محیط‌زیست و بهداشت پسماند، همکاری در موضوعات اجتماعی و فرهنگی و ... را بر عهده بگیرد.

وی با تشکر از حسن توجه رئیس‌جمهور به این نهاد اظهار امیدواری کرد جهاد دانشگاهی بتواند در دوران دولت مردمی سیزدهم یکی از بازیگران اصلی پیشرفت ایران و قوی باشد.

کلید واژه ها: دکتر دهقانی فیروزآبادی

آخرین ویرایش۲۲ مرداد ۱۴۰۱