معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور خواستار شد
استفاده از نظام پیشنهادها برای رفع مشکلات تغییرات اقلیمی دنیا
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور استفاده از نظام پیشنهادها را برای رفع مشکلات تغییرات اقلیمی دنیا خواستار شد و گفت: تغییرات اقلیمی آثار مخرب و منفی را در منابع زیستی ایران و جهان برجا گذاشته است و امروزه از موضوعات مهم دنیا محسوب میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، دکتر انجم شعاع، معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در جلسه شورای سیاستگذاری «هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها» در محل سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه در 30 تا 40 سال اخیر کره زمین 1.5 درجه سانتیگراد گرمتر شده است، در ادامه اظهار کرد: بر این اساس میزان بارندگیها هم کاهش یافته و عمده پدیدهها، پدیده حدی است بهعنوان مثال اگر در گذشته 270 میلیمتر بارندگی در طول 4 فصل سال داشتیم امروزه به یکباره در یک روز به میزان یکماه بارندگی داریم.
وجود بیش از 40 نوع پدیده حدی ناشی از تغییرات اقلیمی در کشور
وی با بیان اینکه این پدیده جدی، ناشی از تغییرات اقلیمی باعث بروز سیل و خسارت در کشور شده است، گفت: هماکنون بیش از 40 نوع از این پدیدهها از قبیل خشکسالی، سیل، موج گرما و سرما، زلزله در ایران رخ میدهد، از اینرو حساسیت و پیچیدگی کار در محیط زیست بیشتر است.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امورمجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور از وجود بیش از 1024 سازمان مردم نهاد در حوزه محیط زیست خبر داد و خاطرنشان کرد: کمتر سازمانی تا این حد سازمان مردم نهاد با آنها مشارکت و همکاری دارند که برخی نقش مهمی در حفاظت از محیط زیست ایفا میکنند.
دکتر انجم شعاع در خصوص حجم و گستردگی کار در این سازمان گفت: بیش از 150 رودخانه بزرگ، کوچک و متوسط با بیش از 140 هزار کیلومتر طول در کشور وجود دارد که جزو شریانهای حیاتی ایران است که حفاظت از آن بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است.
براساس اصل پنجاهم قانون اساسی حفاظت از محیط زیست وظیفه همگانی است
وی با بیان اینکه براساس قوانین بالادستی کشور از جمله اصل 50 قانون اساسی حفاظت از محیط زیست یک وظیفه همگانی است، در ادامه تصریح کرد: بنابراین همه نسبت به محیط زیست تکالیف و وظایفی دارند که باید به خوبی انجام تا جامعه و مردم سالم باشد.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امورمجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با تأکید بر ضرورت حمایت بیشتر از سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: چیزی حدود 19 میلیون هکتار وسعت مناطق ارزشمند چهارگانه کشور است که ذخایر ژنتیک گیاهی غنی دارد برخی گونههای گیاهی نایاب یا کمیاب در دنیا در ایران وجود دارد که این گونهها را باید حفاظت، احیاء و توسعه داد.
دکتر انجم شعاع با بیان اینکه تنوع آب و هوایی در کشور کمنظیر و حتی مناطقی وجود دارد که گونههای سردسیری و گرمسیری نظیر مرکبات و خرما در کنار گردو رویش پیدا میکنند، که شاید در دنیا 4 تا 5 نمونه اینچنینی داشته باشیم در ادامه افزود: تنوع بیش از 7000 گونه گیاهی و 11 هزار گونه جانوری آبزی در کشور داریم که حفاظت از آنها نقش مهمی در سلامت جامعه دارد که سازمان حفاظت محیط زیست این مهم را برعهده دارد.
وجود بیش از 150 هزار واحد صنعتی آلاینده در کشور
وی ادامه داد: در حوزه منابع زیستی نظیر آب، خاک و هوا هماکنون بیش از 150 هزار واحد صنعتی و خدماتی در کشور فعال هستند که یا جزو آلایندهها محسوب میشوند یا عناصری به هوا وارد میکند یا موجب آلودگی خاک از طریق پسماند و فاضلابها میشوند.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امورمجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان حاکمیتی، اجتماعی، مردمی، حیاتی و در عین حال بینالمللی است، گفت: ما در 14 کنوانسیون بینالمللی عضو هستیم.
دکتر انجم شعاع با اعتقاد به اینکه نظام پیشنهادها در سازمان حفاظت محیط زیست به کارکنان و پرسنل سازمان محدود نمیشود و آحاد جامعه را شامل میشود، افزود: زیست سالم و دسترسی به آب آشامیدنی بهداشتی حق همه مردم است که در اینباره نظام پیشنهادها میتواند بسیار کاربردی باشد.
وی با تأکید بر ضرورت استفاده از نقطهنظرات افراد صاحبنظر گفت: قطعاً در این حوزه نظام پیشنهادها بررسی و پذیرش پیشنهادات بسیار کاربرد دارد و به کمک این نظام و همفکری میتوان از ایده مناسب برای انجام وظایف در حفاظت محیط زیست موثرتر استفاده کرد.
تلاش برای ارتقاء جایگاه محیط زیست در لایحه بودجه 1402
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امورمجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به نیازهای متعدد سازمان محیط زیست در ادامه بر تلاشهای فراوان برای ارتقاء جایگاه محیطزیست در لایحه بودجه 1402 تأکید کرد و افزود: از معضلات اساسی امروز بهرهگیری از سامانههای به روز و هوشمندسازی است.
دکتر انجم شعاع با بیان اینکه امروز نمیتوان با روشهای سنتی قدیمی وظایف سنگین را انجام داد، گفت: امروز سازمان محیط زیست نیازمند سامانههای به روز موثر و هوشمند در حفاظت از عرصههای طبیعی و پایش صنایع آلاینده و خدمات است سازمان باید اتاق فکر مانیتورینگ متشکل از کارشناسان زبده و خبره داشته باشد تا بتواند بهصورت 3 شیفت هم منابع طبیعی و هم صنایع آلاینده را پایش کند.
وی با اشاره به وجود بیش از 250 ایستگاه پایش هوا در کشور، تصریح کرد: هماکنون دانش و علم میتواند در مشکلات سازمان محیط زیست کشور بسیار کارگشا باشد.
مدیریت مشارکتی شیوه موثر مدیریت در دنیا
در ادامه این جلسه دکتر مسعود کمبرانی، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران با بیان اینکه این جلسه شورای سیاستگذاری هفدهمین همایش ملی نظام پیشنهادهاست، گفت: این حاکی از اهمیت وجود نظام انتقادات و پیشنهادات است و اینکه هنوز جا دارد در اینباره کار شود.
وی مدیریت مشارکتی را شیوه موثر مدیریت در دنیا برشمرد و افزود: نه تنها بحث استقرار نظام پیشنهادها باعث ترقی رضایت مشتری و پرسنل میشود بلکه مدیران ارشدی که زمان سرکشی به زیرمجموعههای خود را ندارند میتوانند از نظرات و پیشنهادات کارکنان خود مطلع شوند.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران با اعتقاد به اینکه نگاه به نظام پیشنهاد و انتقاد و اجرای آن سبب ترقی مجموعه میشود، در ادامه خاطرنشان کرد: پس از استقرار نظام پیشنهادها در سازمانها بحث آموزش پرسنل برای پیشنهاد دادن مطرح است.
دکتر کمبرانی در ادامه اظهار امیدواری کرد که برگزاری این همایش بتواند در جهت بهبود تأثیر نظام پیشنهادها در سازمانها و آموزش پرسنل برای ارائه پیشنهادات جدیدتر و آموزش مدیران برای عمل به پیشنهادات موثر باشد.
مهندس سید عزیز آشنا، معاون آموزشی سازمان جهاد دانشگاهی تهران هم گفت: چون ما همواره با منابع انسانی سر و کار داریم از اینرو آموزش و توسعه دو بال گسستناپذیرند و همیشه با یکدیگر در ارتباط هستند.
وی ادامه داد: ما که با منابع سازمانها در ارتباط هستیم همواره اشکال و پرسششان نسبت به سازمان مربوطه این است که نظرات ما در سازمان فایدهای ندارد و جدی گرفته نمیشود.
راهاندازی مرکز ارزیابی و توسعه منابع انسانی در معاونت آموزشی جهاد دانشگاهی تهران
معاون آموزشی سازمان جهاد دانشگاهی تهران تصریح کرد: توسعه منابع انسانی در سازمان بها دادن به پیشنهادات و انتقادات کارکنان و به کار بستن آن در سازمان توسط مدیران با هدف مشارکت همه اعضاء است.
مهندس آشنا با بیان اینکه در معاونت آموزشی جهاد تهران حوزهای تحتعنوان مرکز ارزیابی و توسعه منابع انسانی در ارتباط با منابع انسانی راهاندازی شده است، گفت: در این مرکز از تستهای روانسنجی، تشکیل پرونده نرم شخصیت کارکنان (چون گاهی عدم پذیرش کارکنان از طرف مدیران به علت نداشتن شناخت نسبت به آن پرسنل است) وجود دارد ما همیشه پرونده سخت کارکنان را شامل ویژگیهایی نظیر سن، قد، وزن و .... را داریم اما این اطلاعات که این فرد برای انجام کدام کار مناسب هستند و در اولویتبندی مشاغل کدام شغل برای وی مناسب است را نداریم.
وی با بیان اینکه کانونهای ارزیابی سازمانها عمدتاً معطوف به مدیران است، گفت: اما ما همه را نرمافزاری کردیم و در دل آن قرار دادیم توسعه را هم در آن گذاشتیم که در توسعه چه مسیرهایی را میخواهند طی کنند؟ حتی میتوانند ورک آیدی بگیرند که برای فلان شغل این فرد چقدر مناسب است؟ یا گواهی توانایی انجام کار برای شغلی خاص را اخذ کنند.
معاون آموزشی سازمان جهاد دانشگاهی تهران با بیان اینکه مشارکت کارکنان در بحث سازمانی موضوع بسیار مهمی است، افزود: برخی سازمانها نظیر سازمان محیط زیست و شهرداری بجز کارکنان، مردم هم جزو مخاطبان آنها هستند پیشنهادات مردم میتواند به آنها کمک کند پس باید سازوکارهایی که این پیشنهادات را بگیرند برای آنها فراهم شود.
مهندس آشنا ادامه داد: ما در حوزه ارزیابی و توسعه منابع انسانی در خدمت همه سازمانها و دستگاهها هستیم آنها میتوانند از نزدیک شاهد خدماتی که ارائه میشود باشند تا بتوانند قدمی برای رشد و توسعه سازمانی بردارند.
خروجی نظام پیشنهادها مشارکت در سیاستگذاری، اجرا، نظارت و ارزیابی است
دکتر هاشم واعظی، سرپرست پژوهشکده مطالعات توسعه سازمان جهاد دانشگاهی تهران با بیان اینکه اگر نظام پیشنهادها را خلاصه در "مشارکت" بدانیم حاصل و خروجی آن مشارکت در سیاستگذاری، اجرا، نظارت و ارزیابی خواهد بود، در ادامه گفت: این دورهمی حاصل زحمات کسانی است که از یک طرف سیاستگذاری و برنامهریزی کردند و از طرف دیگر اجرا.
وی افزود: پژوهشکده مطالعات توسعه با 4 گروه پژوهشی جامعهشناسی، اقتصاد، مدیریت و علوم تربیتی و 3 مرکز خدمات تخصصی فعالیت میکند که مرکز همایشها نیز یکی از آنها و بهعنوان یک مرکز خدمات تخصصی پیشرو میباشد.
سرپرست پژوهشکده مطالعات توسعه سازمان جهاد دانشگاهی تهران با بیان اینکه از صحبتهای حاضرین چنین بر میآید که نظام پیشنهادها خود نیازمند نظام پیشنهادات است، ادامه داد: برگزاری 17 دوره حاصل پویایی این حرکت بوده و اگر قرار است نظام پیشنهادها روند رو به جلویی داشته باشد خودش هم باید از محصول خودش استفاده کند.
واعظی با طرح این پرسش که نظام پیشنهادها قرار است روی چه چیزی تأثیر بگذارد و یا از چه چیزی تأثیر بپذیرد؟، در ادامه خاطرنشان کرد: در تحول اداری اگر قرار است 10 مقوله را مورد توجه قرار دهیم ششمین مقوله آن "فرهنگ سازمانی" است. با همه زحماتی که همکاران در دستگاههای اداری و اجرایی کشیدهاند 12 مهرماه در شورای فرهنگ عمومی استان تهران مصوبهای تحتعنوان دبیرخانه فرهنگ سازمانی استان تهران شکل گرفت که ریاست آن کارگروه، به سازمان برنامه بودجه و دبیری آن کارگروه به جهاد دانشگاهی تهران واگذار شد.
وی افزود: در جلسات بعدی کارگروه، برای دوستان دعوتنامهای ارسال خواهد شد تا در کارگروه فرهنگ سازمانی استان تهران و در قالب 3 شورای راهبری، علمی و سیاستگذاری از ظرفیت آنها استفاده گردد.
در ادامه جلسه دکتر محمد ولدخانی، دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها با بیان اینکه تک تک افراد در نظام پیشنهادها در سازمان خود مهره حیاتی هستند، گفت: همایش محصول مشارکت و همکاری چند تیم است و جهاد دانشگاهی تهران بیش از 20 سال است که در نظام پیشنهادها بهعنوان هماهنگکننده عمل میکند معتقدم این نظام در کنار شما موضوعیت پیدا میکند.
افراد طالب مدیریت ناب خواهان اجرای نظام پیشنهادها هستند
وی با بیان اینکه در عصر دیجیتال در حوزه Social media همه درگیر هستیم، یادآور شد: ما در این حوزه ضعف تمرکز داریم مواردی ما را از اصل موضوع دور کرده است، بنابریان افرادی که در این بستر طالب ارزش و بهکارگیری ابزار مختلف و مدیریت ناب هستند باید در نظام پیشنهادها مشارکت کنند چون همه میدانیم یکی از تکنیکهای مدیریت بهینه نظام پیشنهادهاست، شاید این نظام نتواند همه مشکلات را برطرف کند اما از نظر نقش و ارزشآفرینی نقش اصلی را دارد.
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها ادامه داد: از حاضرین دو درخواست دارم اول اینکه بهطور مشخص مطرح کنند چطور میتوان نظام پیشنهادات را در سطح ملی گسترش داد و دوم اینکه سازمانهای متبوع چه کمکی میتوانند به دبیرخانه در حوزه نظام پیشنهادها داشته باشند؟
شاخصها در نظام پیشنهادها تناسبی بین بانک و سازمانهای خدماتی ندارند
مهندس بردیانسب از ادارهکل سازمان و روشهای بانک مسکن هم در این جلسه با بیان اینکه بانک مسکن حدود 18 سال درگیر نظام پیشنهادها بوده است، گفت: یک اختلاف و مغایرتی بین عملکرد سازمانهای خصوصی و سازمانهای تولیدی و صنعتی وجود دارد که دبیرخانه ملی آنرا ندیده است.
وی ادامه داد: شاخصها و سنجهها، تقارن و تناسبی بین بانک و همه سازمانهای خدماتی ندارند و سازمانهای خدماتی همواره از آخر رتبه اول را کسب میکنند از اینرو بهتر است به این مسأله در 2 بخش تخصصیتر و حرفهایتر نگاه شود، خروجی سازمانهای تولیدی نیروگاه برق، پتروشیمی و نفت از محل نظام پیشنهادها قابل محاسبه است اما در بخش خدماتی چنین نیست.
وی در پاسخ به پرسش توسعه دبیرخانه گفت: نباید به همه به یک چشم دیده شود ضمن طبقهبندی باید نوع شاخصها و سنجهها متناسب با مأموریت سازمانها تعریف شود.
دریافت 14015 پیشنهاد اجرایی در سالجاری در بانک مسکن
مهندس بردیانسب با بیان اینکه در سازمان مربوطه از بحث مشروعیت نظام پیشنهادها عبور و در سالجاری 14015 پیشنهاد اجرایی دریافت کردهایم، افزود: باید یک الگوریتم مشخصی قرار داده شود تا احراز رتبه از سوی هر شرکت با خروجی ملموس و قابل ارزیابی باشد تا امکان رقابت مساوی بین سازمانها فراهم شود.
در ادامه جلسه محمود نوری، از معاونت سرمایه انسانی و توسعه مدیریت بانک سپه با بیان اینکه توسعه نظام پیشنهادها باید از خرد به کلان انجام شود، گفت: چنانچه نظام پیشنهادها در هر جایی مهم شمرده و به آن تأکید و در ادامه عملیاتی شود فعالیت گستردهای انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه روسای سازمانها خواهان مشارکت جدی پرسنل هستند، افزود: اگر در نظام پیشنهادات خروجی نداشته باشیم محاسبه آن دشوار خواهد بود. در بحث کمک سازمانی هم پس از مکاتبات اداری مشارکت انجام میشود.
مهدی مقیمی ابیانه از شرکت عملیات اکتشاف نفت هم گفت: جهاد دانشگاهی باید در این حوزه جدیتر وارد شود برآیند کارها و پیشنهادها را بررسی و از تجارب دبیران و مدیران موفق در هر شرکت و سازمانی در این حوزه بهعنوان اساتید امر در فرهنگسازی استفاده کند.
وی با اعتقاد به اینکه مدیران علاقهمند کار میتوانند با استفاده از این نظام، عملکرد موفقی داشته باشند، خاطرنشان کرد: بهعنوان مثال مدیران شرکت گاز سرخس در نظام پیشنهادها موفق عمل کردهاند.
مقیمی با بیان اینکه تغییرات مدیران از عوامل عقبماندگی هر سازمانی بشمار میرود، در ادامه تصریح کرد: من معتقدم نظام پیشنهادات میتواند در بحث مدیریتی موفق عمل کند به شرط رصد مداوم و ارتباط با مدیران ارشد سازمانی.
بازنگری آئیننامه نظام پیشنهادها در بانک ملی
رعنا باقری از اداره سازمان و روشها بانک ملی ایران با بیان اینکه مدیران ارشد بانک ملی با نظام پیشنهادها آشنایی کامل دارند، افزود: اخیراً آئیننامه نظام پیشنهادها بازنگری و به روز شده و دستهبندی لازم برای فراهم شدن امکان ارزیابی پیشنهادها انجام شده است.
وی در ادامه با انتقاد از نبود سامانه مناسبی برای نظام پیشنهادها جهت دریافت نقطهنظرات از همکاران و مردم گفت: در این بانک پیشنهادات مردم از طریق پست الکترونیکی دریافت میشود همه پیشنهادات ارزیابی و در صورت امکان اجرایی میشود و به بهترین پیشنهادات جوایزی تعلق میگیرد.
در ادامه جلسه سید سبحان لواسانی از دفتر توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه شرکت ملی گاز در 3 حوزه پالایش، انتقال و توزیع گاز فعال است، گفت: هماکنون 53 شرکت در سراسر کشور داریم نظام مشارکت در شرکت ملی به نوعی طبقهبندی شده به نحوی که از محورهای ارزیابی پایش میشود.
راهاندازی سامانه یکپارچه نظام مشارکت در شرکت ملی گاز ایران
وی از راهاندازی سامانه یکپارچه نظام مشارکت از چندین سال پیش در شرکت ملی گاز خبر داد و گفت: در این سامانه پیشنهادات ثبت، ارزیابی و تحلیل و سپس نتایج پیشنهادات دریافتی بهطور مکانیزه اعلام میشود.
لواسانی افزود: بین 53 شرکت، نظامنامههای مختلف انگیزشی وجود دارد، نظامنامه مرتبط با ارکان ساختاری گروه QCC را میتوان در شرکتهای گاز طراحی و اجرایی کرد.
وی با بیان اینکه به لحاظ توسعه 2 نگاه خرد و کلان وجود دارد، در ادامه خاطرنشان کرد: به لحاظ خرد بنج مارک، اثربخشترین رویکرد برای توسعه نظام پیشنهادهاست در نگاه کلان هم در نظام مشارکت باید رویکرد مدیران ارشد سازمانی پررنگتر شود.
نظام مشارکت باید نظام استراتژیک تلقی شود
لواسانی با تأکید بر اینکه نظام مشارکت باید نظام استراتژیک تلقی شود، گفت: در این صورت نظام مشارکت بزرگترین دستاورد و یک شریک استراتژیک برای مدیران خواهد بود باید خروجیها شواهدی را ایجاد کند و مدیرموفق مبتنی بر شواهد عمل میکند.
وی با بیان اینکه مشکل نظام مشارکت نبود تطابق عمودی و افقی بین سطوح استراتژیک است، در ادامه خاطرنشان کرد: رویکرد ما هماکنون رویکرد کایزنی است که در آن انتظار، انتفاع انتزاعی نداریم در یک بخش استراتژی تیم نظام مشارکت اثربخش است در سطوح دیگر اگر به نتایج رویکرد کایزنی منابع لازم اختصاص داده نشود به معضل تبدیل خواهد شد.
لواسانی در خصوص کمک شرکت ملی گاز ایران به نظام پیشنهادها گفت: میتوانیم عملکرد شرکت ملی گاز را بهعنوان بنچ مارک در قالب یک کارگاه ارائه کرد.
ایلداری از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هم گفت: در سالهای گذشته هم سامانههای مختلفی نظیر چکاوک و ... با رویکرد تعاملی در بانک مرکزی راهاندازی شد که در راستای سیاست پیشنهادات و انتقادات بسیار کمک حال بوده است.
وی با بیان اینکه در چند ماه اخیر در سامانهCRM امکان برقراری ارتباط با مدیران ارشد هم فراهم شده است، افزود: بدین ترتیب آحاد مردم میتوانند با مدیران ارشد در ارتباط باشند.
فعال شدن سامانه و بانک ایده در قوه قضائیه برای دادگستری استانها
در ادامه صدیق قیومی از معاونت راهبردی قوه قضائیه با بیان اینکه نظام پیشنهادات یا ایده قوه قضائیه از محصولات پژوهشکده قوه قضاست و اگر این نظام پیشنهادها در قوه قضائیه با تأخیر شروع به کار کرد اما شروع خوبی داشته بهطوریکه سامانه و بانک ایده در قوه قضائیه برای همکاران بهویژه در دادگستری استانها فعال شدهاند و هر سال جشنواره ایدهها در هفته قوه قضائیه برگزار میشود.
وی با بیان اینکه سازوکاری برای سامانه ایدهها در قوه قضائیه طراحی شده است، گفت: این سامانه ذیل پژوهشکده قوه قضائیه است در مرحله نخست ایدهها بررسی اولیه میشود و طی 2 تا 3 مرحله انتخاب نهایی انجام میشود و ایده نهایی بهصورت ویدئوکنفرانس ارزیابی و داوری میشود و به ایده برتر جوایزی تعلق میگیرد.
قیومی آمادگی قوه قضائیه را برای همکاری با نظام پیشنهادها اعلام کرد.
ابلاغ سیاست سرانه پیشنهاد و نرخ مشارکت به شرکت مادر تخصصی در وزارت نیرو
آرش دسته مقدم از دفتر توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت نیرو با بیان اینکه سبقه نظام پیشنهادها بهعلت ماهیت تخصصی بودن بیشتر افزایش مییابد، گفت: بهطور محسوس سیاست سرانه پیشنهاد و نرخ مشارکت به تفکیک به شرکت مادر تخصصی ابلاغ میشود.
وی افزود: در P1 سامانه که مخفف پیشنهادات مدیران ارشد است، موضوع مدیریت مشارکتی کلانتر دیده میشود و نظام پیشنهادها در وزارت نیرو در 3 سطح فردی، کارکنان و مدیران دیده شده است.
30 آبان، زمان بازبینی دستورالعمل نظام پیشنهادها در سازمان حفاظت محیط زیست
آزاده باوفا، از سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه اگرچه این نظام در محیط زیست دیر شروع به کار کرده اما با بسترسازی لازم سال آینده از سازمانهای صاحب سبک و نظر خواهد بود، در ادامه افزود: 30 آبانماه امسال دستورالعمل نظام پیشنهادها در جلسه شورا مورد بازبینی قرار گرفت با توجه به توان تخصصی پلتفرم سامانه اولیه آماده و بازبینی شد.
وی با بیان اینکه در سازمان محیط زیست به تک تک پیشنهادات در کمتر از 15 روز رسیدگی میشود، گفت: پیشنهادات طبقهبندی کمی و کیفی میشوند.
باوفا در ادامه برگزاری جلسات مشترک سازمان جهاد دانشگاهی تهران با سازمانها را خواستار شد.
وجود سامانه برای ارائه پیشنهادهای کارکنان در وزارت کشور
محمدتقی بهفروز از مرکز مطالعات راهبردی وآموزش وزارت کشور با بیان اینکه نظام پیشنهادها در وزارت کشور ذیل مدیریت توسعه منابع انسانی است، افزود: نظام پیشنهادها در وزارت کشور از مدتها پیش وجود داشته است و سامانهای برای ارائه پیشنهادات کارکنان وجود دارد.
حامد مقصود طالقانی از سازمان حفاظت محیط زیست هم با بیان اینکه چون در حوزه سازمانها خدمات و محصولات مختلفی ارائه میشود پس باید شاخصهای سنجش متناسب با آن محصولات و خدمات باشد، گفت: باید در حوزه نظام پیشنهادات فرهنگسازی لازم انجام شود مدیران اجرایی باید به اجرای پیشنهادات برگزیده اعتقاد راسخ داشته باشند و بهعنوان فرهنگ سازمانی تلقی شود.
وی با بیان اینکه همایشهای بعدی باید محصولمحور باشند، در ادامه خاطرنشان کرد: باید کانون فکری و بذر پیشنهادات داشته باشیم.
نظام پیشنهادها از روشهای آسان و ارزانقیمت برای کشف ایدههای ناب
سیدمهدی حسینی از سازمان حفاظت محیط زیست نظام پیشنهادها را از روشهای آسان و ارزانقیمت برای کشف ایدههای ناب دانست و خاطرنشان کرد: این فرهنگ باید در دستگاههای دولتی و جامعه گسترده و فراگیر شود باید از ایده خوب استفاده کرد و در تصمیمگیریهای ملی از مشارکت همگان استفاده شود. البته باید به گونهای برنامهریزی شود که نتایج و بازخورد آن پیشنهاد به پیشنهاددهنده برگردد.
رضاییمنش از بانک کارآفرین هم با انتقاد از همگون نبودن شاخصهای سنجش گفت: سازمانها به واسطه خدمات و محصولاتی که ارائه میدهند نباید با اسکیل ثابتی سنجیده شوند هر سازمانی دستورالعمل و نظامنامه خاص خود را دارد از اینرو یکپارچه شدن دشوار است در بانک کارآفرین کوشیدیم نظامنامه خاص را ویرایش کنیم.
وجود ساختار رسمی از شروط ملی شدن نظام پیشنهادها در کشور
وی با بیان اینکه در بانک کارآفرین نظام پیشنهادات بهطور مشخص وجود ندارد، گفت: هر سازمانی باید به اقتضاء مأموریت خود شاخصها را وزن داده و یا تعدیل کند برای ملی کردن این نظام هم باید از سمت رگولاتورهای هر سازمان این نظام ساری و جاری شود تا ساختاری رسمی داشته باشد.
رضاییمنش نظام پرداخت را پارادیم و محرکی برای اجرای نظام پیشنهادها برشمرد و افزود: باید از این فاکتور برای دریافت پیشنهادات مناسب استفاده شود.
در ادامه جلسه اکبری از شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بهترین کار را نگاه به عملکرد 17 دوره گذشته دانست و خاطرنشان کرد: باید یک آسیبشناسی جدی در اینباره شود در همه دورهها، یکی از اهداف برگزاری همایش بهبود و توسعه نظام پیشنهادها عنوان شده است اگر در اینباره کار فرهنگی شود نتایج رضایتبخشی حاصل خواهد شد.
لازمه پیشرفت نظام پیشنهادها وجود نظام پیشنهاد برای خود است
دکتر ولدخانی، دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها در جمعبندی پایانی گفت: لازمه پیشرفت نظام پیشنهادها آن است که خودش نظام پیشنهاد داشته باشد ما در کمیته علمی به این نتیجه رسیدهایم که نظام پیشنهادات یک سوءتفاهم بزرگ شده است این خودش بهانهای شد که در سازمانها چالش ایجاد شود.
وی با بیان اینکه چالش از آنجا نشأت میگیرد که رویکرد سهگانهای وجود دارد، در ادامه خاطرنشان کرد: مدیرانی که به سبب تخصیص بودجه برای نظام پیشنهادات متوقع هستند انتظار دارند طی 6 ماه تا یکسال اتفاق خارقالعادهای بیفتد که به نظر من باید واقعبین بود.
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها ادامه داد: از طرفی همکاران ما پیشنهاددهندههای ما در سازمانها هستند با مقولهای روبرو شدند که پیشنویسی ارائه دهند از اینرو درخواست تدوین پیشنویس را دارند شاید بهعلت خاطره ناخوشایند 10 تا 15 سال گذشته در نظام پیشنهادات یا اجرا نشدن مناسب نظام پیشنهادها همه از این نظام دلخور هستند.
تأکید بر ضرورت آسیبشناسی نظام پیشنهادها و به چالش کشاندن این نظام
دکتر ولدخانی با بیان اینکه حلقه سوم، افراد فعال در نظام پیشنهادها هستند، افزود: این افراد دبیرخانه، کارشناسان و مروجین را شامل میشود در شرایط عمومی میتواند حلقه اتصال مناسبی اتفاق بیفتد و به تعبیری که دوستان در شرکت پتروشیمی اظهار کردند باید یک آسیبشناسی انجام شود و نظام پیشنهادها را به چالش کشید و این یک دغدغه جدی است.
وی با بیان اینکه ما کوشیدیم تا همه ابزارها را از جمله رایزنی، مکاتبه، گفتوگو با تک تک سازمانها در نظام پیشنهادها بکار بگیریم، در ادامه تصریح کرد: ما در دبیرخانه برابر مدلی که به ما امکان میدهد دستگاهها را ارزیابی کردیم البته میپذیرم که نباید پتروشیمی را با شاخصهای بانک مسکن سنجید اما شمار شرکتهایی که در جشنواره حضور دارند به ما امکان دستهبندی و تفیک دو وجهی را نظیر خدماتی، صنعتی و تولیدی نمیدهند.
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها افزود: بنابراین ناچاریم در اینباره دغدغه جدی داشته باشیم
دکتر ولدخانی با بیان اینکه در تیم ارزیابی جشنواره تیم کمیته داوری در نهایت نتایج را کالیبره میکند، در ادامه تصریح کرد: برابر تجربهای که وجود دارد و حضور ارزیاب ارشد و کمیته داوری این امکان هست که حق هیچ سازمانی تضییع نشود.
در ورژن 2020 همه دغدغهها دیده شده است
وی با بیان اینکه براساس ورژن 2020 در حال طراحی نظام پیشنهادها هستیم، گفت: در این ورژن همه دغدغهها دیده شده است پیش از رونمایی از این مدل از همه صاحبنظران در این حوزه برای استفاده از نظرات آنها دعوت میشود.
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها برای همکاری افراد بهعنوان مروج، مدرس، پژوهشگر و .... با دبیرخانه اعلام آمادگی کرد و گفت: در دو مقطع زمانی طرح تربیت ارزیاب برای دستگاههای اجرایی کشور راهاندازی کردیم و بدین ترتیب 100 نفر از همه دستگاههای سراسر کشور دوره 6 روزه ارزیابی را گذراندند.
آموزش رایگان ارزیاب دستگاهها توسط دبیرخانه نظام پیشنهادها
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها با بیان اینکه مسئولیت دورههای آموزشی رایگان ارزیاب را دبیرخانه میپذیرد، در ادامه تصریح کرد: چانچه هر فردی از سازمان متبوعش برای شرکت در این دورههای آموزشی اعلام آمادگی کند دبیرخانه فضای لازم را مهیا میکند.
دکتر ولدخانی درباره طراحی و راهاندازی سامانه گفت: رویکرد ما در جهاد دادن یک سرویس نیست ما در 20 سال گذشته توانمندیهای خوبی داشتیم، در مرکز آموزش، سامانههای خوبی برای ارائه سرویسهای آموزشی آنلاین به دستگاههای مختلف راهاندازی شد.
وی خاطرنشان کرد: علت ورود نکردن ما به تولید سامانههای نرمافزاری این است که فرصت برای سایر شرکتها جهت فعالیت فراهم شود اما ما یک IP از همه برابر دغدغههای حوزه سامانههای نرمافزاری کشور شناسایی کردهایم و سال آینده سامانه نرمافزاری نظام پیشنهادها طراحی و راهاندازی میشود.
شرکت ملی گاز ایران از پیشروترین شرکتها در سطح کشور در عرصه نظام پیشنهادها
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها با بیان اینکه مقرر شده است از صاحبنظران و دبیران فعال حوزه نظام پیشنهادهای وزارت نفت برای بازطراحی آئیننامه دعوت شود، در ادامه خاطرنشان کرد: همانطور که ذکر شد مجموعه شرکت ملی گاز ایران از پیشروترین شرکتها در مجموعه وزارت نفت در سطح کشور در عرصه نظام پیشنهادها است که کارهای استانداردی را انجام دادهاند ما از همه شرکتها از جمله پالایشگاه شهید هاشمینژاد واقع در نقطه صفر مرزی بازدید داشتیم در نهایت در 18 اسفندماه جلسهای در مجموعه وزارت نفت برای بازطراحی آئیننامه نظام پیشنهادها داریم.
دکتر ولدخانی با بیان اینکه شروع ما با بهبود کایزنی است، افزود: اما هدفگذاری ما و آنچه مدیران ارشد سازمانها به حق انتظار دارند تحقق و رفع مشکلات بهعنوان مثال مشکلات زیست محیطی است که امری شدنی است.
در هیچ سازمانی سامانه پیشنهاد خاص بنیان نداریم
وی با بیان اینکه وزارت نیرو هم در راهاندازی سامانه میهمان یا پیشنهاد مدیران ارشد در کشور پیشرو بوده است، در ادامه خاطرنشان کرد: هماکنون در هیچ سازمانی سامانه پیشنهاد خاص بنیان نداریم که این حاکی از توجه و اهتمام این وزارتخانه است که میخواهند پیشنهادها را در سطح کلان دریافت کنند.
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها با تأکید بر ضرورت فرهنگسازی این مقوله(نظام پیشنهادها) ادامه داد: برای نهادینه شدن این موضوع باید مدیران حمایت و نقشآفرینی داشته باشند. ما با مراجعه به سازمانهای مختلف شاهد مدیرانی بودیم که به لحاظ سمبلی سندی را در راستای توسعه نظام پیشنهادها امضاء میکنند که در این صورت نمیتوان انتظار داشت تا مقوله فرهنگ نظام پیشنهادها در آن سازمان ساری و جاری شود.
دکتر ولدخانی با اشاره به سابقه طولانی همکاری با وزارت کشور در حوزه نظام پیشنهادها گفت: این وزارتخانه همواره در کنار ما نقش مشورتی داشته است و حتی حاضر شدیم به استانداریها به نمایندگی وزارت کشور در استانها نقش محوری بدهیم و حتی آنها جشنواره استانی برگزار کردند.
وی با اشاره به برگزاری 2 جلسه در استانهای آذربایجانشرقی و فارس گفت: متأسفانه بهعلت درگیری بوروکراسی اداری این موضوع پیگیری نشد. مقوله فرهنگ سازمانی هم مرهون توجه مدیران سازمانی است اگر مطالبه اصلی مدیران باشد در نهایت به مطالبه عمومی در آن سازمان تبدیل میشود.
تأکید بر راهکارهای ایجاد کانون فکر و یا بذر پیشنهاد در سطح ملی
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها با اشاره به راهکارهای ایجاد کانون فکر و یا بذر پیشنهاد در سطح ملی گفت: ما تجربهای در شهرداری تهران در اینباره داشتیم بهعبارتی شأنیت مشاور را برای مجموعه دبیرخانه ملی در شهرداری تهران تجربه کردیم.
دکتر ولدخانی در ادامه توضیح داد: از دغدغه دوران پیشین مدیریت شهری تأمین درآمد مالی پایدار بود پس از بررسی پیشنهادها مقرر شد تا شهروندان و همه کارکنان شهرداری در شناسایی منابع درآمد مالی پایدار به شهرداری کمک کنند که بیش از 10 هزار پیشنهاد دریافت و در خرداد 1400 از بیش از 110 پیشنهاد تقدیر شد.
وی با بیان اینکه در سازمان حفاظت محیط زیست هم این امکان وجود دارد، افزود: دبیرخانه ملی نظام پیشنهادها با همکاری دبیرخانه محیط زیست میتوانند برای یک مطالبه ملی(یکی از مشکلات زیست محیطی) فراخوانی بدهند.
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها با بیان اینکه باید بازخورد اجرای پیشنهاد به پیشنهاددهنده داده شود، گفت: در اغلب آئیننامههای نظام پیشنهادها این موضوع گنجانده شده است افراد ضمن اطلاع از اجرا از دستاوردهای اجرای آن نیز بهرهمند میشوند.
دکتر ولدخانی با تأکید بر نقش روابط عمومیها در اجرای بهتر نظام پیشنهادها گفت: میدانیم بین موفقیت و عملکرد فاصلهای هست بهعلت وجود شاخص میتوان برای عملکرد سقفی قایل شد تا براساس نوع استاندارد موجود سقف تعیین شود اما برای موفقیت افراد نمیتوان حدی در نظر گرفت بلکه باید برای موفقیت پرزنت مناسبی داشت که این پرزنت محصول، کار دوستان روابط عمومی است.
سازمانها در عرصه نظام پیشنهادها همگن عمل نکردند
وی با بیان اینکه دبیرخانه ملی با کسب نظرات مشورتی با صاحبنظران و خبرگان این حوزه میتوانند پیشنویس آن را آماده و به اداره امور استخدامی پیشنهاد کنند، افزود: ذکر شد که همواره از محورهای همایش نظام پیشنهادها بهبود و توسعه این نظام است چون سازمانها در عرصه نظام پیشنهادها همگن عمل نکردند برخی با جسارت عنوان میکنند هنوز کاری نکردهاند بهعبارتی سازمانها مراحل مختلف رشد را طی میکنند برخی هنوز شروع نکردند برخی در ابتدای راه هستند برخی میانه راه و برخی در حوزه تعالی.
دبیر هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها یادآور شد: ما به این واقفیم که اشکالاتی به حوزه نظام پیشنهادات وارد است.